Αμφίκλεια - Χειμερινές αποδράσεις

Αμφίκλεια - Χειμερινές αποδράσεις

Αμφίκλεια - Χειμερινές αποδράσεις

Αμφίκλεια - Χειμερινές αποδράσεις

(Source: Γιώργου Παλαμιώτη, ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ)

 Η Αμφίκλεια στις πλαγιές του Παρνασσού, αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, ιδανική για χαλάρωμα, αλλά και δραστηριότητες, χωρίς την πολυκοσμία και κοσμικότητα της Αράχοβας, αλλά πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο και σε δύο Εθνικούς Δρυμούς.

Μόλις 17 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, χτισμένη σε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον, με αξιόλογη τουριστική υποδομή σε ξενώνες και ταβέρνες, σε σχετική μικρή απόσταση από την Αθήνα, η Αμφίκλεια έχει γίνει σημαντικός χειμερινός προορισμός. Σε αυτό συντελεί στο ότι και η ευρύτερη περιοχή είναι ιδανική για εναλλακτικές δραστηριότητες, είτε για ορειβατικές και πεζοπορικές εξορμήσεις είτε για αναρρίχηση και ορεινή ποδηλασία είτε για αλεξίπτωτο πλαγιάς και αιωροπτερισμό.

 Η "Φτερόλακα" σε υψόμετρο 1.600 μέτρων είναι το σημείο στο οποίο οι λάτρεις του σκι έχουν πρόσβαση με όλες τις δραστηριότητες του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού. Την πόλη της Αμφίκλειας, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός, την στολίζουν εκκλησίες, μοναδικά πέτρινα αρχοντικά, με θολωτές αυλόπορτες, ασβεστωμένες αυλές με πέτρινους φράχτες, βρύσες, πλατείες, και παραδοσιακά καλντερίμια που οδηγούν σε σημεία με πλούσια θέα στον κάμπο που απλώνεται στα πόδια της.

Στο Πνευματικό Κέντρο της Αμφίκλειας, στεγάζονται το Μουσείο Άρτου, το Μουσείο Επαγγελμάτων,, η Αίθουσα Ευταξία και η Δημόσια Βιβλιοθήκη. Μέσα από τις εκθεσιακές ενότητες, του Μουσείου 'Άρτου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία,, την διατροφική και συμβολική σημασία, αλλά και τα είδη του ψωμιού, τους κύκλους της ετοιμασίας του, την ένταξή του στην καθημερινότητα και τα έθιμα που σχετίζονται με αυτό.

 Στις ταβέρνες της Αμφίκλειας μπορεί κανείς να γευθεί την παραδοσιακή κουζίνα με τα υπέροχα ψητά στη σούβλα και στα κάρβουνα, το κοντοσούβλι, το κοκορέτσι και το σπληνάντερο, τις παραδοσιακές πίτες με τα χειροποίητα φύλλα, το φρέσκο ντόπιο ελαιόλαδο, το μάσκουρι ένα είδος τυριού που κατασκευάζεται αποκλειστικά από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, και να πιεί το γευστικότατο ντόπιο βαρελίσιο κρασί.

Η Αμφίκλεια απέχει 160 χλμ. από την Αθήνα, 50 χλμ. από την Λιβαδειά, 560 χλμ. από την Λαμία και 17 χλμ. από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Μπορείτε να φτάσετε εκεί οδικώς, από την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση τη Λιβαδειά και έπειτα προς Τιθορέα - Αμφίκλεια - Παρνασσό.